Pagina's

dinsdag 30 april 2013

Koningsdag - vrijmarkt

Vanmorgen al naar de vrijmarkt geweest. Bastiaan vond het geweldig leuk. Echt handelen, met geld omgaan. Z'n klasgenootje zat naast hem op een kleedje. Erg gezellig allemaal. 


maandag 29 april 2013

Vrijmarkt

Wij zijn er klaar voor. Bastiaan en ik hebben vandaag zijn speelgoed uitgezocht. Al een tijd staan er kratten met babyspeelgoed te wachten voor een markt. Natuurlijk moest een en ander toch nog worden uitgezocht en hij ging weer spelen met bepaald speelgoed. De kast is ook opgeruimd, lekker!
Morgen gaan we samen naar de kinder vrijmarkt. Het is een klein marktje, maar voor Bastiaan is dat leuk en overzichtelijk. We hebben afgesproken dat hij het geld wat hij krijgt voor z'n spulletjes in z'n spaarpot mag stoppen. Als dat geen goede stimulans is. Hij heeft bordjes geschreven met Euro 0,10, 0,50, 1,00 en 2,00. Zo schattig. Ook heeft hij wisselgeld in een trommeltje. Nog wat oranje accessoires bij elkaar gezocht uit de verkleeddoos! De auto is bijna vol, nu maar hopen dat het morgen mooi weer is.
Iedereen een zonnige Koningsdag toegewenst!






zaterdag 27 april 2013

Modekwartier Arnhem

Vandaag hebben we wederom 3 kunstenaars bezocht, te weten Mirthe Engelhard, Fashion Designer in haar eigen winkel, Anne von Freyburg, autonoom kunstenaar en docent aan ArtEZ in haar eigen atelier, Kim van Es, Grafisch designer met sinds kort ook haar eigen winkel. 

Het is zo inspirerend om te zien dat deze jonge mensen zo lekker bezig zijn met hun passie. Bij elk van hen kwam naar voren dat ze helemaal leven voor de 'kunst' en zich daar voor de volle 100% voor inzetten. 


Bij Mirthe uitte zich dat ook in samenwerking met andere kunstenaars in de wijk, zodat ze er beiden voordeel van hebben. Bijvoorbeeld een styliste die foto's maakt waarvoor ze dan kleding nodig heeft. Die kleding wordt door Mirthe beschikbaar gesteld en zij krijgt op haar beurt dan prachtige foto's van haar eigen ontwerpen. In haar winkel hangen vooral haar eigen ontwerpen, unieke stukken. Ook had ze hele mooie accessoires en oorbellen, die kon ik niet laten hangen en heb een paar gekocht! Deze oorbellen zijn gelaserd uit kunststof.



Een groot deel van het werk van Anne is te bewonderen in galerie Bart. Zij wordt met regelmaat op grote beurzen/tentoonstellingen gevraagd. Het was echt fascinerend om te zien hoe haar kunst ontstaat en wat een tijd erin gaat zitten. Op het eerste gezicht zie je een schilderij, maar als je er dichterbij gaat staan zie je steeds meer facetten die je niet verwacht, bijvoorbeeld stukjes gobelin stof, pareltjes, kraaltjes, borduursels, echt ontzettend mooi! Op de site kun je inzoomen, maar dat geeft niet weer hoe het er in het echt uitziet, heel bijzonder.



In de nieuwe winkel van Kim van Es kregen we te horen hoe zij tot concept is gekomen en kregen we ook een kleine opdracht. De 4 symbolen van haar logo mochten we op een papier plakken en er daarna een tekening mee maken. Zij vond het leuk om input te krijgen en voor ons een oefening. Ze verkocht allemaal leuke hebbedingen (schriftjes, stiften, potloden, magazines, design boeken etc.) maar biedt aan beginnende kunstenaars/ontwerpers ook een platform om hun producten te testen. Zo stonden er bijvoorbeeld lampen en hingen er tassen. Alles met een grafische touch. 




 Na deze bezoeken heb ik samen met een medestudente nog geluncht in een super leuk tentje en zijn we nog tot een uur vier blijven hangen in het Modekwartier. We hebben een aantal leuke vintage, mode- en design winkels bekeken en ja toen moest ik pinnen, want er was zoveel leuks te vinden. Bijvoorbeeld deze ketting uit Gambia bij Margalé-B


Dit stukje Arnhem is zeker een aanrader en het Modekwartier heeft zelfs z'n eigen website met activiteiten.




vrijdag 26 april 2013

Zapp4

Onverwachts ging ik met een hele lieve vriendin naar het concert van Zapp4 in Vredenburg Leeuwenbergh. Dit is een voormalige kerk en de akoestiek was erg goed. Ook de omgeving was prachtig met nog een paar glas-in-lood ramen. 


Het concert op zich was bijzonder te noemen. Denk aan popmuziek van Radiohead (eerlijk gezegd was ik er niet bekend mee) en deze muziek gespeeld door 3 violen en een cello. Soms was het erg melodieus, maar af ten toe hoorde je snerpende uithalen. Ik ben er nog niet uit wat ik 'erger' vind, snerpende gitaren of violen... In ieder geval was het erg gezellig weer eens in Utrecht te zijn en m'n vriendin te zien. We gingen gezellig op de fiets, spreek ik zat achterop... dus riep ze af en toe, benen in of billen omhoog. Vermoeiend hoor, achterop zitten in een overvolle stad die half opgebroken is. Maar gelukkig zit ik niet direct op m'n botten! 


maandag 22 april 2013

Nieuw begin



Wauw, zou het dan eindelijk lente worden? Heel voorzichtig zie ik de Magnolia ontknoppen. De lammetjes staan alweer 3 weken in de wei en groeien als kool. Kortom perfect weer voor een ochtend jogging rondje door het bos. Heel voorzichtig ben ik begonnen met interval training... je moet het natuurlijk ook niet overdrijven! Ben wel heel trots op mezelf, want vandaag heb ik ook koolhydraatarm gegeten. Vanmorgen schrok ik namelijk nogal van de cijfers op m'n weegschaal. Als er dan toch mooi weer aankomt, moet ik er maar van profiteren. Dat dachten de jongens vanmiddag ook in de tuin. Tuinslang erbij, nadat de bloemetjes bewaterd waren werd er een modderpoel gemaakt. Beter gezegd, eerst een soort kasteel met een grachtje eromheen. De beide mannen zagen er naderhand ook uit als moddermannetjes. Dus de schoenen en broeken maar laten drogen, kan ik het er morgen hopelijk zo afkloppen. De mannetjes onder de douche, dat werd een waar waterballet met schuim. Daarna hebben ze nog heerlijk met Playmobil gespeeld totdat er gegeten werd. Blote billetjes in het gras, Bastiaan z'n vriendje wilde dat ook wel eens proeven en het is OK bevonden ;-)


zaterdag 20 april 2013

Stoelproject

Vandaag weer naar school geweest. Dit keer met een oude houten stoel. 


Het was de bedoeling om 'm te demonteren, maar dat had ik thuis al gedaan. Op mijn stoel zat namelijk een lelijke skai-leren zitting... maar om 'm er helemaal af te krijgen moest ik de stoel compleet uit elkaar halen. We kregen de opdracht de stoel te schetsen, daarna in voor en zij aanzicht. Dan alle onderdelen apart te tekenen en uit te knippen en met deze onderdelen weer een nieuw object in elkaar te zetten. Beetje plakken, schuiven enzovoorts. Toen werden we in groepjes verdeeld en togen we naar de werkplaats. Met handgereedschap wel te verstaan... want voor de machines zouden we een aparte cursus nodig hebben van een paar dagen en dat zou ook nog 'ns te 'gevaarlijk' kunnen zijn. Ik denk aan mezelf, knipte mezelf vanmorgen in m'n duim bij het korten van m'n nagels... dus dat is geen overbodige luxe zo'n cursus. In ieder geval kwam ik samen met Helga met haar donker houten keukenstoel en Edo met zijn turquoise kinderstoeltje in het groepje. Wij hebben het plan opgepakt om een soort toren van Babel te maken met onze stoelen, zoals je op de foto's kunt zien. Een volgende les gaan we het object daadwerkelijk monteren. 




woensdag 17 april 2013

De tijd vliegt

En toen was het alweer woensdag! Vanmorgen een beginnetje gemaakt met 3 mini-schilderijtjes. Daarna violen in potten gezet om de tuin wat op te fleuren. Op school het a.s. koningspaar op de ruit geschilderd. Tja, Bastiaan ging naar een feestje van z'n vriendje, dus had ik vanmiddag even tijd om naar 'het Stoffenspektakel'  in Veenendaal te rijden. Daar heb ik een paar interieur stoffen gevonden voor nieuwe kussens. (foto volgt)  Manlief had namelijk de opmerking dat de huidige kussen toch niet meer pasten bij het nieuwe tapijt. Tja, als ie gelijk heeft, dan kan ik 'm geen ongelijk geven... maar de kleur is natuurlijk niet zo gemakkelijk kant en klaar te vinden, dus moet ik zelf aan de slag. Daarna de spullen voor de vergadering van de Kunstroute bij elkaar gezocht en vanavond een laatste werkbespreking gehad, waar we ook de folders verdeeld hebben. Pfff tijd om te gaan slapen.


zaterdag 13 april 2013

Kubisme

Naar aanleiding van de schenking van Kubistische kunst door de zoon van Estee Lauder aan het MoMa in New York, kregen we vanmorgen de opdracht om de achtergrond en het model op deze manier te interpreteren. Voorbeelden van George Braque en Juan Gris werden gegeven ter inspiratie. Uiteraard kan het werk van Pablo Picasso ook gerekend worden tot het Kubisme, maar er zijn nog veel meer kunstenaars te noemen. Dat is weer een stukje kunstgeschiedenis en vandaag hebben we ons met de praktische kant bezig gehouden. In ieder geval heb ik geleerd vandaag, dat het nog niet zo gemakkelijk is om diepte in m'n schilderij te krijgen. Het werk is dus ook nog niet af. Maar ik ben wel blij met wat erop staat tot nu toe!




vrijdag 12 april 2013

Gevoelsdier

Tadaa, daar is tie dan! Eindelijk heb ik met de originele stof dan ook het Gevoelsdier afgemaakt voor mijn vriendin Christine.

 

En dan te bedenken dat het eigenlijk allemaal begonnen is met 
Hippie die ik maakte voor een wedstrijd van haar!









woensdag 10 april 2013

Boek

Gisteren kwam de postbode tevergeefs aan de deur en liet een bericht achter dat ie een pakketje voor mij had. Ik kon me niet herinneren dat ik iets besteld had, maar vanmiddag was ik wel thuis en mocht ik het pakketje in ontvangst nemen en wat zat erin? Jippie, mijn eigen blogboek!
Van mijn 365-dagen project heb ik een echt boek laten maken. Dat was heel gemakkelijk via blog2print heb ik het boek gemaakt. Het is wel heel leuk geworden, om de blogjes nu gedrukt te zien. Een mooie herinnering... dan kan ik deze bij de deken leggen (ooit). 





Verder heb ik vandaag een MR bespreking gehad op Bastiaan's school. Deze keer hadden we een volle agenda, want onze insteek was dat we iets willen betekenen en niet alleen bij elkaar gaan zitten omdat het nu eenmaal moet! Dus kritische vragen gesteld, maar ik heb niet echt het idee dat we verder komen... het onderwijs is toch niet echt 'my cup of tea'! 




Nog tegoed

Alweer een tijdje geleden had ik deze stofjes gekocht. Voor haar heb een tas gemaakt van één van deze stofjes, aan twee kanten te gebruiken.



Ook ben ik bezig met een meisjestasje, maar dat laat ik nog niet zien, want degene die het krijgt leest mijn blog ;-) Maar het is bijna af! 

Tja en dan ben ik onvrijwillig begonnen aan een soort voorjaarsschoonmaak... aangezien de mieren onze keuken hebben belaagd. Alle etenswaren eruit, sopje erdoor en morgen komt de meneer die een middeltje heeft. Het is al het 4e jaar dat we mieren kolonnen mogen begroeten. In het begin was ik er behoorlijk panisch onder, dat als ik iets pakte er net een paar mieren wegliepen. Ik kan ze goed zien, maar m'n keuken is mijn domein. Helaas heeft ons huis geen kruipruimte, maar wel vloerverwarming, dus al vanaf eind januari lopen er zo af en toe mieren. Maar nu ze met kolonnen tegelijk door m'n kastjes, afwasmachine en koelkast marcheren heb ik toch maar hulp ingeschakeld. 

Verder vanmorgen vriendinnetje op theevisite gehad, die ook wat te klein geworden kleertjes van Bastiaan heeft meegenomen voor haar zoontje. Dat ruimt lekker op. 

maandag 8 april 2013

Voorzichtig zonnetje

Wauw wat een prachtig weer hadden we gisteren, in m'n winterjurk was het bijna te warm uit de wind in het zonnetje. Wat hebben we die warmte gemist en wat was het lekker. Ook de kids van m'n vriendin vonden het heerlijk buiten te zijn.



Vandaag was het koeler, maar toch prima om buiten aan het werk te zijn. Was ophangen, ramen wassen... ja ik ben er voorzichtig aan begonnen. Heb een begin gemaakt, maar vrees dat ik morgenmiddag weer aan de slag mag, de klus is nog niet geklaard. Intussen heb ik ook nog de schutting afgespoten met de hoge drukspuit, het blijft leuk speelgoed ;-)




zaterdag 6 april 2013

Atelier bezoeken

Vandaag hebben we 2 ateliers in Arnhem bezocht. Het atelier van beeldende kunstenaars Rinke Nijburg en Gerda ten Thije. Het atelier was gevestigd in een oude school en dat heeft direct een artistieke sfeer. Hoge plafonds, grote ramen heerlijk! Gerda heeft ons verteld hoe het is om van de kunst te leven. De studies die zij heeft gevolgd, samen met haar partner die ook kunstenaar is, 3 kinderen heeft en dit combineert met het kunstenaar zijn. Hoe ze nu samen een atelier delen, omdat 2 ruimtes huren in deze dure tijden niet te doen is. Als ze thuis werkt, klein werk maakt, wat zeer zeker niet onderdoet voor het grote werk. Sterker nog, ik was zeer onder de indruk van haar etsen - grafieken. 




Helaas hebben we van Rinke niet veel werk gezien, behalve een prachtige tekening die er hing, maar nog niet af was. Zijn werk wordt tentoongesteld in Nouvelles Images in Den Haag. 

Daarna gingen we naar Buro Jet, waar Egbert Jan Lam en Jorine Oosterhoff producten ontwerpen. Veelal in keramiek, maar ook andere materialen. Hij vertelde dat er 3D printers bestaan en dat zij daar gebruik van maken om bijvoorbeeld malletjes voor bepaalde producten laten maken. Echt allemaal heel inspirerend om te horen. Hij was dan ook een enthousiast en gepassioneerd verteller. Hoe het in z' n werk gaat,  wanneer je producten ontwerpt die daadwerkelijk in grotere oplages in productie worden genomen. Dat het commerciële aspect ook belangrijk is. Met welke voorwerpen ze nu succesvol zijn en hoe iets kan groeien. Dat netwerken belangrijk is, jezelf laten zien op allerlei design beurzen etc. 


Dit servies heeft Jorine als afstudeer project gemaakt. Het heet Alice in wonderland. 



Kortom een morgen waar ik veel te weten ben gekomen hoe het is om dagelijks met kunst bezig te zijn. 

Verder heb ik deze week nog een mooi pakketje ontvangen van haar nadat ik gehoor had gegeven aan haar oproep voor zelfgemaakte kaarten. Handgeschept papier met bloemblaadjes of grassen erin. Het boekje is door haar zelf ingebonden. Dankjewel!



donderdag 4 april 2013

Blij

Vanmorgen werd ik door de tandarts gebeld dat ik 's middags terecht kon om de brug te laten plaatsen. Zo blij! Eindelijk de 'echte' tanden erin en eerlijk is eerlijk ze zijn nog mooier dan m'n eigen tanden ooit waren, vette complimenten aan Michiel.


Een probeersel op een bestaand schilderij! Maar naar vrolijke kleuren kijken als het buiten nog geen voorjaar wordt.


woensdag 3 april 2013

Brug

Vandaag heb ik 5 uur doorgebracht bij het tandtechnisch laboratorium. Mijn 5-delige brug werd ter plekke op kleur gemaakt. Ik mocht meekijken en het was een heel interessant procedé, zeer creatief ook. De tanden werden met porseleinpoeder en een soort glazuurverf op kleur gebracht met een heel klein kwastje. Als voorbeeld werd de foto van de tegenoverliggende rij  tanden genomen. Zo kwam er een opbouw van het porselein, dit werd in de oven afgebakken en dan mocht ik weer passen en dat zo'n 4 keer. Beetje polijsten etcetera. In de tussentijd heb ik het boekenweek geschenk "De verrekijker" van Kees van Kooten uitgelezen.


Daarna nog een aantal woontijdschriften en toen was ik eindelijk klaar. Met een knorrende maag ben ik naar huis gereden om Bastiaan bij een vriendje op te halen. Lekker wentelteefjes gemaakt van het overgebleven Paasbrood daar kwam ik helemaal van bij!