Pagina's

zondag 15 december 2013

Kunstbeschouwing les 2 - "Beelden kijken is beelden maken"

Zaterdag m'n tweede les kunstbeschouwing gehad. Erg boeiend weer. Bovenstaande quote kan opgevat worden dat Kunst op zichzelf geen enkele betekenis heeft, maar die leg je er zelf in!

We gingen verder met de Renaissance, waar we vorige les gebleven waren. Hieronder twee soortgelijke afbeeldingen van de graflegging van Christus, de eerste geschilderd door Rafaël en de tweede door Titiaan.

Rafaël

Titiaan

Als je beide schilderijen bekijkt zie je duidelijk een andere kleurgebruik, het eerste schilderij van Rafaël met heldere, koele kleuren en compositie, waarbij je duidelijke lijnen ziet. Een lineaire manier van schilderen. Bij het tweede schilderij van Titiaan levert de kleur, vorm en het licht het schilderij op, een pictorale manier van schilderen. Picto (van picture) dus een meer beeldende manier van schilderen. De schilders kwamen beide uit Italië, maar Rafaël uit Rome en Titiaan uit Venetië, ook dit kun je terug zien in het kleurgebruik. Er is ander licht in Venetië, warmer, het contrast is ook groter. 

Kun je je voorstellen dat ik daar dan zit met m'n aantekenschriftje met nog 12 andere mede-cursisten in het halfdonker te luisteren en kijken naar de presentatie. 

Na de Renaissance kwam de Barok aan bod. Dit vond plaats in de Gouden Eeuw grofweg tussen 1600 en 1700. Het Protestante Noorden versus het Katholieke Brabant & België, de Reformatie versus de Contra Reformatie.
Ook hier weer duidelijke verschillen.

het Melkmeisje van Vermeer
(lineair, koel kleurgebruik)

het Bacchanaal van Rubens
(pictoraal, warme kleuren, grote contrasten)

Het portret was in opkomst, de rijke adel wilde zich maar al te graag laten vereeuwigen. Er kwamen andere afbeeldingen, zoals stillevens en landschappen. Bekende Nederlandse schilders uit die tijd, Rembrandt en Vermeer. Uit Italië Caravaggio en uit Spanje Velazquez.

Dan breekt de tijd van de Rococo aan, de zware Barokke grootsheid maakt plaats voor frivole verfijning. Het is de eeuw van de verlichting, het Godsbesef verandert. Hier in de Nederlanden is weinig Rococo, maar Duitsland, Oostenrijk en Italië uit zich de Rococo in de architectuur. A-symmetrie staat bij Rococo hoog in het vaandel. In Frankrijk uit zich de Rococo in de schilderkunst, bijvoorbeeld Boucher en Chardin. De Rococo eindigde 1789 met het begin van de Franse Revolutie.
De negentiende eeuw, verschillende stromingen, de Romantiek en het Neoclassicisme. Hierover de volgende keer meer.


4 opmerkingen:

 1. Wat leuk om zo een les kunstgeschiedenis mee te krijgen. Dankjewel :)

  Fijne week!

  Liefs,
  Rosalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om dat zo weer eens te zien, heb dat allemaal ook eens gehad haha...
  Ik heb trouwens mijn koffer af, hij staat op mijn blog...en is mooi ;)

  Fijne avond XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk en vooral interessant en leerzaam is dit toch Anita!
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat hebben we dan ook weer bijgeleerd, al doet het me veel denken aan andere dingen zoals het vak geschiedenis dat ik vreselijk vond in het middelbaar omwille van mijn leerkracht :) maar wel heel mooie schilderijen...


  Little giveaway@The Mind of an exchange

  BeantwoordenVerwijderen