Pagina's

vrijdag 11 april 2014

"Piep, zei de muis in het voorhuis.""...vader is niet thuis, moeder is niet thuis,
Piep, zei de muis in het voorhuis." 
(een tentoonstelling in en door het huis van Noor Smals in Nijmegen)

Al een maand of zes staat het huis van Noor Smals (1936-2013) te koop. Het is een groot huis waar zij de laatste 45 jaar van haar leven woonde.  Al te persoonlijke dingen als kleding en foto’s zijn weg. Veel meubels zijn blijven staan, er staan nog boeken in haar boekenkast en een aantal slaapkamers zijn leeg.
Het eenvoudige idee om het huis en de kamers weer een leven te geven, is de kapstok voor deze tentoonstelling. Het is een raamwerk dat de kunstwerken veel ruimte geeft, maar een totale vrijblijvendheid uitsluit.
De sculpturen, tekeningen foto’s, installaties schilderijen en video van de verschillende kunstenaars worden in deze huiselijk omgeving misschien anders waargenomen en geïnterpreteerd als in een meer museale context. Dat hybride karakter maakt de tentoonstelling spannend en interessant.


Vanmiddag ben ik naar bovengenoemde tentoonstelling geweest, georganiseerd door mijn docenten van de Nieuwe Akademie Utrecht.
Het was heel bijzonder om de kunst te zien in een bijna leeg huis op een paar meubelstukken na. Sommige stukken leken gewoon in het huis te horen. De kamers waren ook met veel zorg ingericht en daarbij gaf de kunst een extra dimensie aan de functie van de kamers. Sinds ik naar school ga kijk ik toch met andere ogen naar kunst. De associaties met het geleerde probeer ik te maken en te interpreteren. Hoewel dat steeds nog lastig is. Zo was er een verzameling maatbekers te zien van Oscar Lourens. Geen enkele maatbeker was hetzelfde en allemaal voorzien van grijze grondverf, het handelsmerk van de kunstenaar! 'grey measurements' van Oscar Lourens

Dan stonden er sculpturen zoals deze;

 'man met boek' van Paul de Reus.

Ook was er werk te vinden van mijn docenten van de Nieuwe Akademie.

'Aventuras en Bolivia' van Frans van Tartwijk


'the bed' van Jans Muskee


'Lise' van Guda Koster

 Annemarie SpijkerJos van Gessel en Joop Stolk waren ook vertegenwoordigd met hun werk.

Tijdens mijn bezoek raakte ik nog in gesprek met Nel Linssen, een kunstenares die prachtige papieren sieraden maakt. Heel fascinerend dat je niet kon zien dat het basismateriaal papier was, de kleuren en schakeringen en vooral ook de flexibiliteit deden dat niet vermoeden. 

Dit was slechts een fractie van wat er allemaal te zien is, maar ik vond de tentoonstelling erg boeiend en raad eenieder aan een kijkje te gaan nemen, dit weekend en het hele Paasweekend is het nog geopend van 13:00 - 18:00 uur op de Groesbeekseweg 177 te Nijmegen. 

Veel plezier.2 opmerkingen:

  1. Wat een bijzondere tentoonstelling en locatie. Kijken of we het in kunnen plannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om zo een indruk te krijgen via jouw ogen van de tentoonstelling. Geniet van een fijn paasweekeinde Anita.

    Liefs,
    Rosalie

    BeantwoordenVerwijderen