Pagina's

zaterdag 3 november 2012

Mmmm uiensoep

Herfst vandaag en ik dacht vanmorgen, wat zal ik 'ns koken? Soep! Uiensoep met een dekseltje... Dus ingekocht bij de natuurwinkel uien, salie, laurier en bouillonblokjes. Een pain de campagne bij de bakker en een fles wijn uit de voorraad! Recept:

500 gram uien (rood en wit)
25 gr boter
4 volle el bloem
3/4 liter bouillon (groente of kippen)
1,5 dl witte wijn
25 gr geraspte Parmezaanse kaas
2 dikke sneden brood
bouillonblokje
laurierblad en salie
peper en zout

Pel de uien en vierendeel ze. Snijd ze in ringen. Smelt de boter in de soeppan en fruit de uien al omscheppend goudgeel. Ongeveer 10 minuten.
Stop met fruiten als de bodem van de pan bruin is geworden en schep de uien op een bord. 
Maak intussen de bouillon met een bouillonblokje, laurierblaadje en beetje salie.
Zet de oven op 200 graden met de gril aan.
Haal de pan van de  hittebron en strooi de bloem erin, roer met een garde en giet steeds een beetje bij beetje de bouillon bij de bloem. vergeet niet het laurierblaadje en salie eruit te halen. Roer het mengels glad tot er een saus ontstaat zo dik is als yoghurt. Voeg de rest van de bouillon toe, klop alles door elkaar. Zet de pan terug op het vuur, giet de wijn erbij en doe de uien terug. Breng de soep aan de kook en laat met deksel op de pan ca. 10-15 minuten. Alhoewel ik toch wel geroerd heb om aankoeken te voorkomen. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Doe de soep in soepkommen en snijd een mooi dik stuk brood af. Verdeel dit op de soepkommen, bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en daarover heen een plak kaas (jong of oud net wat je in huis hebt) en daarover weer een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Zet 7 minuten onder de gril. Daarna voorzichtig met ovenwanten eruit halen... heet... eet smakelijk!

2 opmerkingen: