Pagina's

zondag 12 januari 2014

Tekenen en schilderen met inkt - zaterdag 11 januari

Deze les hebben we met Oost-Indische inkt gewerkt. Een bijzonder leuk medium. Vroeger tekende en schreef ik alleen met een speciale kroontjespen met deze inkt. Maar vandaag hebben we met een brede spalter gewerkt. Een spalter is een extra brede kwast, zoals hieronder op de foto.
Dat gaf hele leuke effecten. Eerst hebben we een paar uur tissueboxen nageschilderd. Dus grote vlakken met licht en donker, grijstinten om zo het effect van de tissue te verkrijgen.


En maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dan nog eens de doos vanuit een andere positie gezien.Al met al een oefening om steeds beter de verschillende grijstinten te krijgen door te verdunnen met water. 

Daarna kregen we de opdracht om 8 schetsen te maken van hoekjes/situaties met een onderwerp en een achtergrond die van het papier afliep. Dus op zoek naar mooie plekjes in het gebouw.

Terug in het lokaal moesten we één schets kiezen en deze uitwerken op vier manieren.
Tussendoor hebben we twee filmpjes bekeken van kunstenaars aan het werk met inkt. Marlene Dumas en Eric Fischl. En het grappige was, dat we na die filmpjes allemaal geprobeerd hebben dat in ons werk toe te passen. Tijdens de werkbespreking zag je het teruggezien in alle werken.
Deze tekeningen hebben we op ander papier gemaakt wat gladder was en minder zoog, dus de inkt liep als het ware over het papier en zo kreeg je de mooiste effecten.


We kregen nog een aantal filmpjes van kunstenaars te zien, die veel met zwart/wit bezig zijn, al dan niet met inkt.


Wederom een dag, waar we lekker bezig zijn geweest. Aan het einde van de dag een 'moe' maar voldaan gevoel. Bij de werkbespreking werd wel duidelijk dat hoe meer je met het materiaal 'speelt' je vanzelf het gevoel te pakken krijgt. 


4 opmerkingen:

 1. Was duidelijk een geslaagde dag. Dat merk je aan je manier van schrijven. Denk dat het iets is waar je ook veel van hebt bijgeleerd.

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er leuk uit. Ook heel wat anders dan met een kroontjespen. Nu zul je er thuis wel meteen op verder borduren. Over borduren gesproken, hoe staat het met je witte borduurwerkjes?
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willy,
   Dank voor je reactie... de borduurlapjes liggen nog steeds te wachten om in elkaar gezet te worden...
   Groetjes,
   Anita

   Verwijderen
 3. Wat een leuk project! En wat een verrassend mooi resultaat, je derde en laatste tissue box vind ik de mooiste. Nooit bedacht om inkt op zo'n manier te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen