Pagina's

zondag 10 november 2013

Brussel

Om 10 uur zou ik in Oosterhout op de carpool plaats worden opgehaald. Dus ging ik om 8:45 uur op pad, met m'n tasje gepakt met brood, water, mandarijntjes en niet te vergeten m'n fototoestel. Lekker warm aangekleed, maar wel comfortabel, regenlaarsjes aan, ik was er helemaal klaar voor! Onderweg zag ik deze dubbele regenboog!


Het was korter rijden dan ik dacht, dus staan praten met nog meer studenten van de NAU die ook aan kwamen druppelen.
De bus arriveerde precies op tijd en daar gingen we op naar Brussel. Het was een gezellige reis, er werd koffie met stroopwafels uitgedeeld. Er heerste een opgewonden sfeer, iedereen zat lekker te praten. De buschauffeur was zeer ervaren, hoe hij de bus door de smalle, vaak vol geparkeerde, straten in Brussel manoeuvreerde, complimenten! 
Rond 12 uur kwamen we bij het Wiels centrum voor hedendaagse kunst aan. Dit was een prachtig gebouw, een voormalige bierbrouwerij, de koperen potten stonden nog pontificaal in de ingang. We kregen de gelegenheid te lunchen en mochten het museum bekijken. Daarna volgde er een gezamenlijke rondleiding. Het was inspirerend om met medestudenten door het museum te lopen en over de kunst te praten. De tentoonstelling van de jonge kunstenaar Petrit Halilaj vond ik heel indrukwekkend, zeker nadat we een filmpje hadden gezien waar hij z'n inspiratie vandaan had, kregen we nog meer uitleg over de sculpturen.


Hoe ze gemaakt waren en met welke materialen. Grotendeels uit aarde (uit Kosovo) en mest (uitwerpselen van de dieren). De combinatie met het goudkleurige messing, was een schril contrast, maar daarom ook wel weer heel mooi. Het filmpje was indrukwekkend, te zien wat een oorlog allemaal aanricht, behalve het menselijke leed, ook zoveel materiële schade aan cultureel en natuurhistorische erfgoed. Je kreeg bijna het gevoel dat de opgezette dieren voor de tweede keer 'dood' gingen. De manier waarop ze in kisten waren gestopt in de oorlog en er daarna helemaal beschimmeld of verrot uitkwamen. De kunstenaar heeft de hele voorraad van het museum opgekocht en wilde in eerste instantie ook de overgebleven resten tentoonstellen, maar uit hygiënisch oogpunt is dat niet gebeurd. Wel waren de kasten te zien waar de opgezette vogels e.d. in gestaan hebben. 


Daarna hebben we nog korte uitleg gehad over het werk van Walter Swennen, een toonaangevende Belgische kunstenaar die voordat hij met schilderen begon een dichter was. Dit was ook terug te zien in z'n werk, waar vaak met woorden wordt gespeeld. Die heb ik toevallig net niet gefotografeerd!


Na het bezoek aan Wiels gingen we met de bus naar een drietal galeries. 
Erwin Wurm  met zijn expositie Synthesa. Dit waren sculpturen in absurdistische vormen. 


Daarnaast had hij ook nog een serie van bronzen sculpturen in de vorm van worsten 'Frankfurter'. Ze waren in herkenbare menselijke vormen opgesteld. 

 

Of zelfs een gebouwen die verwoest werden door worsten ;-)


Daarna hebben we werk gezien van Nam June Paik 1932-2006) een Koreaans/Amerikaanse kunstenaar. 

 

Hierna het werk van Tracey Snelling met de tentoonstelling: Everything is Everything. Verschillende nieuwe multimedia-installaties, waaronder werk dat ze maakte tijdens haar verblijf in Beijing en Zhujiajiao in China. Dat was heel duidelijk te zien in de met video tot leven gewekte gebouwen en lokalen, alsof je zelf door Chinatown liep. Knap gemaakte werken, maquettes met levende voorstellingen achter de raampjes. Doorlopend was er iets te zien, er speelden zich hele films af achter de raampjes. Veel verschillende thema's. Een soort reisverslag van plaatsen die ze heeft bezocht, met installaties die verhalen vertellen door er doorheen te wandelen. Na dit bezoek had je een beetje een overdosis gehad aan beeld en geluid. 

 
De voorkant van een 'huis' en zo zag het er aan de achterkant uit, zie je al die draadjes en chipjes...

 

Toen wachtte de bus weer op ons om naar de laatste galeries te gaan. Maar het was spitsuur in Brussel, dus dat duurde een klein uurtje om een paar kilometer verderop te komen. Het was intussen ook begonnen met regenen, maar de sfeer in de bus was nog steeds opgewekt.

We kwamen in een straatje waar zich 2 galeries bevonden. 

Een tentoonstelling met werk van  Valerie Snobeck
Het onderstaand werk vond ik persoonlijk erg mooi. 


Er was ook een klein kamertje ingericht door Park McArthur. De bodem was helemaal bedekt met schroeven en je mocht erover heen lopen. Het is mij eerlijk gezegd ontgaan wat de bedoeling hierachter was?


Ook hebben we een fototentoonstelling gezien van Roy Villeroy een Nederlandse kunstenaar die  gefascineerd is door de bossen deze tentoonstelling is gebaseerd op zijn reizen naar Papua, Nieuw Guinea. Maar er waren niet alleen foto's er stond ook een levensechte sculptuur van een man, zo uit Madam Tussaud weggelopen. Nu ben ik achteraf vergeten te vragen wie dit voorstelde. Was het de kunstenaar zelf?

Ook hebben we nog een aantal paneeltje gezien van de kunstenaar Alain Biltereyst.Daarna zijn we weer teruggereden naar Nederland, met wederom iets warms te drinken en een krentenbol. Dank aan de docenten voor de goede zorgen!


 Rond kwart over negen was ik weer thuis, nadat ik nog een medestudent naar huis had gebracht.  Een geweldig indrukwekkende dag met veel verschillende kunst. 


4 opmerkingen:

 1. Wat een inspirerende dag was dat niet, mooie kunstwerken van verschillend kaliber...

  Fijne avond XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige dag heb je gehad en zoveel moois gezien!!! En mooie foto's gemaakt!! Dank voor het meegenieten van jouw dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeemie....dat was zeker een indrukwekkende dag....je foto,s zijn ook erg mooi!! Leuk om zo.n verslag te lezen..dank...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een indrukken allemaal, heel gevarieerd. Je dag begon ook al mooi met die regenboog. Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen