Pagina's

zaterdag 2 november 2013

Kunstbeschouwing - les 1

Vandaag was het dan zover, de eerste les Kunstbeschouwing! De les begon een beetje rommelig, iedereen nog even een kopje thee/koffie met een speculaasbrok of Friese pepernoten, plaatsje zoeken, licht uit en toen kregen we een filmpje te zien over een 'dansend' plastic zakje in de wind tussen de bladeren. Deze scène komt uit de film "American Beauty".

Schoonheid kan iets alledaags zijn.

Pre-historie: de grot tekeningen is het verbeelden van de werkelijkheid. 
Als men ze kon tekenen, dan had men er grip op.


Egyptenaren: ongeveer vanaf 2000 v.C. Het belang om de werkelijkheid zo volledig mogelijk weer te geven, alle lichaamsdelen moesten zichtbaar zijn. 


De Grieken maakten de werkelijkheid mooier. Het leuke is dat we de geschiedenis in relatie met hedendaagse kunst te zien kregen. Zoals bijvoorbeeld hieronder een voorbeeld van een Grieks beeld en daaronder een beeld van Mark Manders (in brons).

  


Of werk van Tom Puckey


En Marc Quinn heeft zelfs een prijs gewonnen. Zijn beeld van de zwangere Alison Platter, de vrouw zonder armen, heeft een plekje gekregen op de 4e sokkel op Trafalgar Square in Londen. 


En zo komen we bij de Middeleeuwse kunst.
Kort samengevat: De Egyptenaren tekenden wat zij wisten dat er was, de Grieken verheerlijkten wat zij zagen. In de Middeleeuwen leerden de maker uit te drukken wat hij voelde.

De Renaissance: Het teruggrijpen naar de wedergeboorte van de oudheid. Het tijdperk van de schilderkunst, het scheppen van ruimte in een plat vlak. Er ontstaat een veranderend beeld van de werkelijkheid. Met name de anatomie en het perspektief. Volgens Leonardo Da Vinci kan schoonheid worden uitgerekend en ontworpen.

Ook leuk om weer de hedendaagse kunstwerken te zien in vergelijking met werk van toen.

Venus

en zie hier een foto van Rieneke Dijkstra

Tot zover deze les! Ik vond het ontzettend interessant en ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Wat ik hierboven kort heb beschreven is maar een fractie van alles wat er is verteld, maar m'n hoofd liep letterlijk over. 
Al die informatie te absorberen, daar moest een gezonde lunch met een vriendin overheen bij een gezellige bakkerij/lunchroom. En ze hadden het heel slim geregeld bij het afrekenen, want dan moest je langs de vitrine met allemaal overheerlijke taarten, broden, borstplaat, brownies en nog veel meer lekkers. Dus ben ik naar huis gegaan met een stukje carrotcake, cheescake en een muffin voor Bastiaan. En uiteraard kon ik die overheerlijke borstplaat ook niet laten liggen. Tja, dat was een goede afsluiting van een leerzame dag.
4 opmerkingen:

 1. Je lange header zorgt beetje voor problemen met mijn pc'tje :) maar geen probleem, ik ben er geraakt en heb je berichtje kunnen lezen! wat een leuke foto's zeg!!! :O

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel interessant! Leuk om dingen in een heel ander perspectief te zien. Dat kan niet anders dan je creativiteit stimuleren. Prachtig hoe zo iets simpels als eigenlijk zwerfafval tot kunst verheven kan worden met de juiste muziek eronder en een andere blik. Mooie stadsfoto's! En eet smakelijk, haha, dat hebben ze zeker slim aangepakt ;) Ik ruik hier overigens de geuren van mini appeltaartjes opstijgen... mmm!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat leuk om dit te lezen! Heb ooit lang geleden wel eens kunstgeschiedenis gehad, ook zo interessant! Het geeft je weer een nieuwe kijk op de wereld en kietelt je eigen fantasie..:) Dank Anita!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt heel interessant, mooie voorbeelden laat je zien.
  Een gevaarlijk lekkere winkel was dat dus.

  BeantwoordenVerwijderen