Pagina's

zondag 27 juli 2014

Kröller-Müller Museum

Gisteren ben ik met een vriendin van de Nieuwe Akademie naar het Kröller Müller Park en Museum geweest. Met de witte fiets door het Park naar het Museum gefietst, waar we eerst de beeldentuin hebben bezocht.

Er was een speciale installatie: de Cirkel van kleding. Uit Brits onderzoek blijkt dat een vrouw gemiddeld 2400 kledingstukken in haar leven bezit. Dit gegeven is gesymboliseerd door kleding aan van geboorte tot het eind van een leven hangend aan een waslijn in een cirkel. Sommige kledingstukken waren omgetoverd tot kunstwerken. Tijdens de lunch, waarbij we gelukkig onder het afdak zaten, begon het enorm te regenen. Dus daarna de rest van de middag binnen doorgebracht en o.a. de Van Gogh's bekeken. Indrukwekkend om ze in het echt te zien, hoewel hier niet alle 'eindresultaten' hangen, maar ook een paar studies van grote werken. Er hangt hier wel de op één na grootste collectie van Vincent van Gogh, zeer zeker de moeite waard. 


Er was ook een speciale tentoonstelling van Georges Seurat, de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn ontelbare gestippelde - gepointilleerde - verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor kleurtheorieën, ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek. Voor het eerst is er in Nederland een grote collectie van zijn werk te zien. Ik vond het bijzonder om de ontwikkeling van zijn tekeningen naar de latere schilderijen te zien. Deze tentoonstelling is nog tot 7 september te zien en beslist een aanrader.


Kortom het Kröller Müller is een perfecte plek voor een dagje uit, want de Hoge Veluwe is prachtig. Ook in de regen, hahaha maar dan moet je wel naar de goede uitgang fietsen, want het lijkt wel overal op elkaar... gelukkig konden we de weg vragen aan een paar Duitse dames (die wel een kaart bij zich hadden). 

Toerist in eigen land, weer een middag cultuur.
(waar zouden we zijn zonder de poncho's van de A-C-Tion?)
3 opmerkingen:

 1. Die tentoonstelling wil ik graag zien en die kledingstukken zijn dan een leuk extraatje. In geval van nood had je daar nog even om kunnen kleden ;) Die uitgangen liggen toch behoorlijk ver uit elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita! Je vroeg me waar de Scheepjeswol fabriek staat. Ik ben eigenlijk bij het hoofdkantoor geweest, net onder Groningen. De daadwerkelijke wol wordt in verschillende fabrieken gemaakt begreep ik, er zijn niet zo veel wolververijen meer over in Europa. Maar desalniettemin... een snoepwinkel, want alle wolletjes liggen daar wel opgeslagen voor distributie. Zalig!! :-)
  Groetjes,
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zullen jullie een geweldige dag gehad hebben. Het is aan de laatste foto af te zien. Het laatste onderschrift= geweldig. Ook om de manier waarop je het geschreven hebt. Vooral de kleding vond ik erg leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen