Pagina's

donderdag 10 juli 2014

Textielmuseum Tilburg en De Pont

Op zo'n regenachtige dag als gisteren was het perfect weer voor een museumbezoek. Nu stond het Textielmuseum al een tijdje op mijn lijstje en ik ben ontzettend verrast van de tentoonstellingen die ik heb gezien. Werkelijk het neusje van de zalm. Bij aankomst begonnen we met een lichte lunch, helemaal gezellig binnen zitten en naar de regendruppels kijken die langs het glas gleden. Om het oude fabrieksgebouw is een nieuwe glaspui gezet, mooi gedaan. M'n moeder en ik hebben genoten van de uitgebreide wollen dekens tentoonstelling, hier kon je precies het hele proces volgen van wol tot deken. Alle stappen uitgelegd op de oorspronkelijke machines.


Van daaruit kwamen we in het textiellab, hier draaiden nog daadwerkelijk machines met prachtige doeken erop, van theedoeken tot ingewikkelde patronen. Ook stond er een borduurmachine en prachtige breimachines. De nieuwste technieken, het printen van stof, kwamen ook aan bod.
Er was een tentoonstelling van dessin stoffen die door kunstenaars waren ontworpen in de vorige eeuw. Het zogenaamde 'kunst per strekkende meter' voor iedereen ;-) Heel interessant om te zien hoe dit aan de man werd gebracht, prachtige jurken die dan door beroemdheden werden gedragen. Ook het Engelse Koningshuis liep erin.


Bij aankomst werd ons al verteld dat er een workshop zou plaatsvinden van het knopen van een 'hanging basket'. Op die verdieping kwamen we per ongeluk ook en hebben we deze workshop gevolgd, die iedere woensdag wordt gegeven. Even lekker bezig zijn en nergens aan hoeven denken. Zie hieronder het resultaat ;-)


Daarna ging de tentoonstelling verder met 'lichaamssieraden'. Prachtige fragiele stukken of juist hele bijzondere materialen. Het mooiste vond ik toch wel de zwanenvleugels, dat leek net een 'engelengewaad'.

Er hingen ook nog 8 grote wandkleden, dubbel geweven in de prachtigste decoratieve motieven en kleuren, ontworpen door een Finse designer. Deze kleden waren in het textielmuseum gefabriceerd met de mooiste materialen. We kregen er een uitleg bij door een enthousiaste medewerker van het museum. Hij vertelde dat deze machine de enige in Europe is (of was het de wereld) die zulke ingewikkelde patronen met verschillende draden kan maken. De stoffen voor sommige ontwerpen van bijvoorbeeld Jan Taminiau zijn ook in Tilburg gemaakt. Echt heel bijzonder wat je allemaal kan maken, maar je moet het natuurlijk wel eerst bedenken ;-) Kortom een walhalla van prachtige kleuren en materialen. Uiteraard hoorde een bezoek aan de textielshop er ook bij... Daar lagen dekens in diverse kleuren en hele mooie grote tafelkleden met bijbehorende servetten en lopers. Allemaal in huis gefabriceerd. Ik zou de hele winkel leeg hebben kunnen kopen... ware het niet dat het toch wel een kostbare zaak is ;-)
Toen was het weer tijd voor koffie met iets lekkers.

Aansluitend zijn we nog in Museum De Pont geweest, het museum voor hedendaagse kunst, je kreeg namelijk gratis toegang met hetzelfde kaartje. Iets totaal anders, maar niet minder indrukwekkend. Helaas was de tijd omgevlogen en hadden we een klein uur om rond te gaan. Jammer, dus nog eens terug om de collectie wat uitgebreider te bekijken. Er waren o.a. werken te zien van bijvoorbeeld Marlene Dumas, Ai Weiwei en Anton Henning.


5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk uitje samen met mama, dat textielmuseum wil ik ook wel eens een keer gaan bezoeken,
  ziet er heel leuk uit!

  Fijne avond XXX ( Robyan heeft nu vakantie )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé, wat leuk dat jij al geweest bent. Het Textiel Museum staat bovenaan mijn lijstje voor de tentoonstelling Artist Textiles. Zeer de moeite waard zo te zien. En de rest ook. Bedankt voor de tip van De Pont, dat kende ik niet. Vroeg vertrekken dus, ik heb altijd veel tijd nodig om alles te bekijken. Dank je voor de sneak preview :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooi en interessant museum. De dekens heb ik gezien, de rest is al weer anders, dus het wordt tijd om het weer eens te bezoeken. Leuk om zo met je mee te kijken naar de mooie tentoonstellingen. Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We zijn afgelopen zondag geweest, maar we hadden, ik vooral, de hele middag nodig voor alleen al het Textiel Museum, dus De Pont staat nog op het lijstje. Ik heb geweldig genoten, vooral van Artist Textiles, omdat ook de kunststromingen zo duidelijk zichtbaar waren in de dessins, ik houd erg van de kunststromingen van begin vorige eeuw. Maar de machines vond ik ook super, ik denk wel dat er door de weeks meer activiteit is in het lab, dus misschien toch nog een keertje terug. Vond ook de Body Jewels heel mooi en de tapijten van die Fin, ben zijn naam even kwijt, prachtig. Wij hadden een zeer geslaagde middag! Oh ja, ze hebben ook heerlijk brownies daar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die brownies waren inderdaad heerlijk... ik had de slagroom van m'n moeders appeltaartje erbij.... echt niet te veel hoor ;-)

   Verwijderen