Pagina's

woensdag 30 juli 2014

Glasmuseum Leerdam

Dinsdag zijn we naar het Glasmuseum in Leerdam geweest. Het thema was  'Een zee van glas' waarbij de wetenschap en kunst op een bijzondere manier samenkwamen. De tekeningen van zoöloog Dr Ernst Haeckel (niet te verwarren met Dr Jeckyll) over de onderwaterwereld vormden het uitgangspunt. Het leuke was dat kinderen tot en met 12 jaar, mits ze verkleed waren als piraat of duiker, gratis toegang kregen tot het museum. Daarnaast was er een uitgebreide speurtocht door het museum uitgezet, waarbij er zeedieren op de muren waren afgebeeld, alleen te zien met een speciale 'black light' zaklamp. Er werden vragen gesteld over de zeedieren en zo liepen we per verdieping te speuren. Daarbij de prachtige glaskunstwerken natuurlijk niet te vergeten.


De glaskunst die door bekende ontwerpers, zoals Jan Taminiau, was gemaakt naar aanleiding van het onderwaterthema werden speciaal belicht. Ook was er een filmpje te zien van het proces. Heel bijzonder om te zien.


Ontwerpen van Jan Taminiau

Behalve de prachtige glasontwerpen, was er ook daadwerkelijk een stuk van de echte onderwaterwereld te zien in de vorm van een aquarium met zeesterren, zee-egels en clownvisjes (Nemo)


Een speciale tentoonstelling van Meccano bouwwerkjes, waarin dan weer glas was geblazen.

Kortom, dit is maar een kleine greep van de tentoongestelde voorwerpen, zeker de moeite van een bezoek waard.

De glaslamp, die elke keer in een andere kleur veranderde, heb ik proberen te fotograferen, maar de kleuren wisselden zo snel dat ze er nog niet allemaal opstaan!


Vaas in de vorm van een zeeanemoon


5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er inderdaad allemaal mooi uit, kan me voorstellen dat het de moeite waard geweest is!
  Groet, Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk thema voor een glasmuseum. Het ziet er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. glas is mooi materiaal. Zie hoe het zonlicht er vaak mee speelt, helemaal geweldig. Zwager van mij heeft veel van een roemeense glaskunstenaar gekocht. heel erg mooi allemaal. Voor mij niet haalbaar haha te duur en heb drie katten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben je ook naar de glasblazerij geweest? Vond ik erg indrukwekkend. Kloddertje op een pijp, in het vuur en dan de mooiste dingen blazen. Ik heb heel lang op de tribune gezeten.

  BeantwoordenVerwijderen