Pagina's

zaterdag 30 maart 2013

Berlijn


Afgelopen dagen zijn we in Berlijn geweest. Een goede vriend werd 50 en dat moest natuurlijk gevierd worden. Een gezellig feestje, met lekker eten in goed gezelschap. Aangezien in Berlijn sneeuw lag, hebben we de volgende dag alleen de 'Boros Collectie in de Bunker bekeken en zijn toen snel weer terug naar Nederland gereden en ik moet zeggen, aangezien het Goede vrijdag was en dus een Feestdag in Duitsland en dientengevolge er geen vrachtwagens op de weg waren, waren we binnen 4 uurtjes bij de Nederlandse grens... daarna leek die 120 km/uur wel een slakkengangetje...


Maar over ons bezoek aan de Bunker. Zoals in het linkje boven te lezen, is de geschiedenis boeiend. Je stapt een stukje verleden binnen, maar door de moderne kunst erin is het een bijzondere combinatie. De temperatuur is er constant en we konden dus gewoon onze jas aanhouden. De muren zijn 1,5 meter dik en het dak was zelfs 3 meter zwaar gewapend beton. Er waren geen ramen in het originele gebouw, alleen luchtgaten, maar na de verbouwing zit er op elke verdieping 1 raam. Bovenop de bunker heeft de eigenaar een penthouse laten bouwen. De kunst die tentoongesteld is, is een privé collectie. In deze tentoonstelling vond ik de kunst van Alicja Kwade heel bijzonder.  Zij gaf een interpretatie aan de 11 dimensies die er volgens de snaartheorie zijn. Op de foto zie je 11 gebogen wanden, waarvoor luidsprekers stonden, die weer verbonden waren aan TL-buizen en dus het geluid van het licht projecteerden op deze wanden. Als je dan bedenkt dat dit in 3 kamers van deze bunker werd tentoongesteld, kwam dit zeer indringend over. 


Dit is maar één voorbeeld van de vele kunstwerken van haar in deze tentoonstelling, telkens kwamen er weer andere bijzondere kunstvoorwerpen voorbij. De gids wist er veel over te vertellen en dan kijk je met hele andere ogen en het zet je aan het denken. Ik ben me in ieder geval blijven verbazen over de gedachten achter ieder werk. Mocht je ooit in Berlijn zijn en je bent geïnteresseerd in moderne kunst dan is een bezoek aan de Boros Collectie in de bunker zeer zeker de moeite waard. 3 opmerkingen:

 1. Wauw dat ziet er wel heel interessant uit!!! Even op een andere planeet om het zo maar even te zeggen niet? Tenminste dat zou ik dan hebben...:))

  Fijne paasdagen en tot maandag

  Liefs Santje XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lijkt Berlijn dan dichtbij. Ik ga morgen het linkje nog eens beter bekijken.
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indrukwekkend! Berlijn is super :)

  groetjes,
  rosalie

  BeantwoordenVerwijderen