Pagina's

dinsdag 20 mei 2014

Te mooi om weg te gooien!

Dat was de titel van de tentoonstelling die ik vandaag met een goede vriendin heb bezocht. Deze tentoonstelling is nog  tot 1 juni te zien in het Gorcums museum. En ik kan vertellen dat het zeker de moeite waard is een kijkje te gaan nemen. De tentoonstelling geeft een grote diversiteit aan invalshoeken hoe je producten kunt hergebruiken. Als je alle objecten ziet, zou je niet denken dat het gemaakt is van 'afval'. Over een aantal objecten was ik dan ook zeer enthousiast en het is leuk om de achtergrond van de kunstenaars te lezen, het hoe en waarom ze tot het verzamelen van bepaalde producten zijn gekomen en er dan iets van te creëren.

Om een paar voorbeelden te laten zien

Gerry Laudy zij gebruikt in haar werk oud textiel en traditionele handwerktechnieken. Echt super om te zien hoe zij alles door elkaar gebruikt en dan tot één geheel komt. In dit geval de wolf, het werk heette 'lonesome'! Op de foto's zie je de verschillende technieken van haak- en borduurwerk.


Iets heel anders is dan het werk van Carolien Adriaansche, zij maakte zogenaamde jachttrofeeën van lege plastic flessen van bijvoorbeeld wasmiddel en dergelijke. Zij wil met haar kunst indirect de afvalproblematiek aan de orde stellen. Als je deze humoristische trofeeën ziet, denk ik wel dat het is gelukt.Amerentske Koopmans heeft in haar werk oud speelgoed, afval en organisch materiaal hergebruikt. Het is een werk waar je naar blijft kijken en elke keer weer iets nieuws ontdekt.


Verder vond ik de tekeningen op krantepapier van Henk van Dalen erg mooi, een landschap op een vergankelijk iets als een krant, waarbij deze gaat verkleuren en daardoor steeds mooier wordt. De kwetsbaarheid kwam nog eens naar voren, omdat kranten niet waren ingelijst, maar gewoon zo aan de muur waren gespeld.
Prachtig, deze zelfde man had ook een enorme verzameling van materialen gevonden in de Biesbosch van eierschalen, uilenballen, houtjes etc. Allemaal in glazen potjes bewaard, waarbij hij de inhoud zelf ook weer had opgebruikt. Tenminste dat staat me bij dat ik dat laatst in de les heb gehoord van mixed media.


In ieder geval dit is een kleine greep van wat er allemaal te zien is. Uiteindelijk zijn er nog veel meer prachtige kunstwerken ze zien van de meest uiteenlopende materialen, denk hierbij aan glas, rubber, hout, nog meer textiel, combinaties van voorgaande. 
2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke tentoonstelling !!! Ik heb meteen zin om in de auto te stappen en er naar toe te gaan. Ik weet gewoon niet welke van je foto's ik het leukst vind. Wat een energie gaat er van uit. Ik word er gewoon vrolijk van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, wat inspirerend allemaal! Zo geweldig creatief, ik word hier altijd blij van! Geweldig dat uit-je-hokje-denken!! En leuk dat je ons laat meekijken, thnx!!

    BeantwoordenVerwijderen