Pagina's

donderdag 12 september 2013

Betuws streekgerecht: Bonen met Zoete appeltjes stamppot

Bij de groenteboer zag ik dikke sperziebonen en Dijkman zoet. Deze appels zijn bij uitstek geschikt voor het Betuws streekgerecht, wat ik vorig jaar voor het eerst maakte. Het originele recept heb ik nooit kunnen vinden, dus maak ik het op mijn manier. Smaken doet het goed, daar gaat het tenslotte om.


Ingrediënten:

aardappels om te pureren
dikke sperziebonen (ongeveer 1 pond)
appels; Dijkman zoet (4 stuks)
melk
boter

De hoeveelheid aan te passen aan je gezinssituatie, maar stamppot kun je niet echt in kleine porties maken. Schil de aardappelen en snijdt in vieren. Maak de bonen schoon en deel ze ook in stukjes van zo'n 3 cm. Schil de appels en snijdt deze in stukken (excl. klokhuis). Kook dan alles in aparte pannen. De bonen en appels beetgaar. De aardappels zodat je ze kunt pureren. Hete melk erbij en een lekkere klont echte boter. Schep de bonen en aardappels onder deze romige puree en voilà het gerecht is klaar. Wij vinden uitgebakken speklappen en rookworst hier erg lekker bij. Maar ieder ander stukje vlees kan ook. Smakelijk!

Verder heb ik vandaag 3 voorkanten gemaakt voor etuitjes. Een goede vriendin van me heeft aangeboden dat ik ze bij haar praktijk neer mag leggen voor de verkoop. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar dan moet ik er wel een paar gaan maken. Meestal heb ik er geen op voorraad. Maak ze pas voor een gelegenheid. En het uitzoeken vind ik altijd het leukste werk. Natuurlijk mag er niet twee keer hetzelfde stofje in één etuitje zitten en ze moeten ook niet supernetjes boven en naast elkaar zitten. Haha, gek genoeg is dit nooit een probleem! In ieder geval heb ik lekker in m'n opgeruimde atelier zitten werken. 
3 opmerkingen:

  1. Het lekkerste met doorregen rookspek. Dat eerst drie uur koken en dan de appeltjes, bonen en evt rookworst erbij. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak hem door eerst de bonen 3 kwartier te koken (doormidden gebroken), dan de Dijkmans in kwarten een half uur meekoken met kaneelstokje, vuur vrijwel uit en een verse rookworst erop leggen tot gaar. Serveren met lekkere aardappels.

    BeantwoordenVerwijderen