Pagina's

zondag 15 september 2013

Eerste schooldag

Zaterdagmorgen was het dan zover. De kleren lagen al klaar, dus geen tijdnood bij twijfel wat je aan moet. Dus dat zou mij niet gebeuren. Ware het niet, dat ik het strijkijzer nog even wilde opruimen en ik het stoombakje eruit liet vallen en in een plasje met water stond op m'n sokken. Oeps! Daarna ontbeten met een stevige bak muesli en gedroogde vruchten. Brood gemaakt, fruit mee en een stukje van de zelfgemaakte koek. M'n tekenspullen stonden al klaar en iets na 8 uur zat ik in de auto op weg naar Utrecht. Door de regen stokte het verkeer hier en daar, maar toen ik op de snelweg zat was ik er zo. Een kwartier voor aanvangstijd ter plekke en ik had zowaar nog een plekje op de 'gratis' parkeerplaats, voor Utrecht een bijzonder verschijnsel. Binnen in de kantine waren al veel mede-studenten, Karin, met wie ik dit voorjaar op ArtEZ zat, was er al. Zij moest uit Doetinchem. Gezellig gekletst en op een gegeven moment mochten we met de docenten mee naar het leslokaal. Hier uitvoerig te horen gekregen wat we gaan doen die jaar, hoe het in z'n werk gaat en wat er van ons wordt verwacht! Zo... gelukkig heb ik aantekeningen gemaakt, want het was een heel verhaal. En je krijgt dus geen 'huiswerk', maar er wordt van je verwacht thuis gewoon aan het werk te gaan en dan tijdens een werkbespreking moet je alles laten zien en dat wordt dan met de hele groep besproken. Er werd expliciet bij verteld dat je gaat experimenteren, spelen en niet al meteen een 'kunstwerk' maakt wat af is! Pffff dat is nogal wat. Na het introductierondje, wat op zich ook wel weer grappig was, want 4 van de 14 studenten waren psycholoog, begonnen we eindelijk. Eerst ezels ophalen in een ander lokaal, plank erop, vel papier erop met papierklemmen en in de aanslag met een stuk houtskool. De leraar legde een tennisbal op een krukje, zodat we allemaal de bal met de lijnen konden zien. De bedoeling was om de bal zo groot mogelijk te gaan tekenen en maar door blijven gaan. Je kwam in een soort 'trance'!


Deze oefening werd herhaald en nog eens met een basketbal. Daarna tekenen alsof je een bolletje wol opwond, zonder het houtskool van het papier te nemen.


En op een gegeven moment lijnen trekken alsof je langs het strand wandelt, met veel concentratie.Zo leuk om te zien hoe iedereen dan toch weer op andere lijnen uitkomt. Maar 's middags kwam pas het 'echte' werk! Op een blad papier lijnen tekenen en zo dat het niets voorstelde. Dus zodra er een figuur te zien was, moest dit weer worden 'weggepoetst'... Dit vond ik echt een hele moeilijke opdracht, want als je naar mijn eindresultaat kijkt, dan zijn er toch wel echt figuren te zien. 


Daarna zat m'n eerste dag er alweer op. Ik was niet echt zuinig geweest met de inkoop van houtskool, maar ik had alles opgemaakt... 

2 opmerkingen:

  1. Ziet er heel inspirerend uit. Fijn dat de eerste dag al zo'n succes was. En nu maar wat extra houstkool in slaan voor volgende keer ;)

    Liefs,
    Rosalie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo te zien en te lezen is het je goed bevallen, die eerste schooldag! Leuke resultaten van al het geoefen. Succes met je "huiswerk" en een fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen